Er zijn geen compromissen in duurzaamheid en welzijn
Zoals we allemaal zullen hebben ervaren, kan een slechte akoestiek sfeer en gevoelens negatief beïnvloeden. Het kan slaapproblemen opleveren en concentratieverlies in een leslokaal, of zelfs een gezellig etentje verpesten.
Een goede akoestiek is niet alleen belangrijk op muziekpodia of in opnamestudio's. Het speelt een essentiële rol in ons dagelijks leven. Het terugdringen van geluidshinder geeft een hogere productiviteit op de werkplek en een lager stressniveau. Kortom, akoestische maatregelen verbeteren ons welzijn.
Wij mogen de impact van lawaai dan ook niet onderschatten. Een WHO-publicatie uit 2011 meldt "Betrouwbaar bewijs duidt op schadelijke gevolgen van chronische blootstelling aan lawaai voor de cognitie van kinderen" (blz. 52), met specifieke gevolgen voor begrip, geheugen en aandacht. Daarom is het belangrijk om de eigenschap 'akoestische kwaliteit' toe te voegen aan de lijst van duurzame bouwmaterialen bij renovaties of bij de planning van nieuwbouw.
Een goede akoestiek kan ons geheugen verbeteren, en het mogelijk maken mensen samen te laten werken in ruimtes. Duurzaamheid en welzijn moeten hand in hand gaan om zo de beste omstandigheden te scheppen voor concentratie, werk, lezen en leren.
Duurzaam materiaal van natuurlijke grondstoffen
Gezien de mogelijkheden van materialen en milieuvriendelijke opties zorgen de akoestische oplossingen van Rockfon voor lange-termijn duurzaamheid en stimuleren ze de circulaire economie. In onze lijst is aandacht voor esthetiek, resistentie en geüpcyclede eigenschappen:
- Steenwol-kern op basis van geüpcyclede briketten, close-loop gerecyclede wol en vulkanisch gesteente (basalt) - tot 97%.
- Glasvlies om slagvastheid en duurzaamheid te verbeteren - tot 15%.
- Verf op waterbasis, voor hoge lichtreflectie & visueel comfort - tot 15%
Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)
Last van ziekteverschijnselen door omgevingslawaai
Kwantificering van verloren gezonde levensjaren in Europa