Elk onderdeel van een bouwconstructie beïnvloedt de akoestische eigenschappen. Om te beginnen is het belangrijk om de principes van bouwakoestiek te doorgronden. Laten we daarom de zaak eens op een rijtje zetten – klinkt goed!
Wat is bouwakoestiek?
Bouwakoestiek is de wetenschap en de techniek achter een goed geluidsbeeld in een gebouw. Het is de wisselwerking tussen mensen en geluid - zowel binnen als buiten. Het betreft de studie van woningen en gebouwen, en het ontwerp van deze structuren voor optimale akoestische prestaties.
We legden een paar vragen voor aan onze panelleden Jasper Spigt en Camilla Casiccia. Jasper is architect en partner bij Architecten Van Mourik. Hij ontwerpt voor interieurs en stedelijke ruimtes waarbij hij oog houdt voor milieu en maatschappij. Camilla is interieurarchitect bij architectenbureau Van Mourik. Ze vertellen over hun ervaringen.
Is het mogelijk een gebouw of interieur te ontwerpen voor alle vijf zintuigen?
Een ruimte ontwerpen voor alle zintuigen is absoluut haalbaar. We ontwerpen allereerst voor het oog. Dat spreekt het meest aan. Het stimuleren van andere zintuigen - door tactiele ervaringen, akoestiek en warmte - speelt altijd een ondergeschikte rol in het creëren van een prettige sfeer voor een bepaalde ruimte. En de reukzin staat al helemáál niet vooraan in het ontwerpproces.
Hoewel zintuiglijke aspecten belangrijk zijn, werken we vooral aan de totale beleving en sfeer van de ruimte. De vijf zintuigen zijn de onderliggende elementen die ontwerpers hanteren. De emotie die een ruimte oproept is daar een mix van. We noemen dat vaak het zesde zintuig. Jasper zegt: “De meeste ontwerpers hebben dit zesde zintuig en kunnen er subtiel mee uit de voeten.”
Uiteindelijk vormen unieke ruimtes een unieke combinatie van de vijf zintuigen.