Huidige situatie rondom bouwafval
Volgens het VN-rapport uit 2019 over de wereldwijde status van gebouwen en bouwnijverheid is de bouwsector goed voor meer dan een derde van het wereldwijde verbruik van grondstoffen. Bovendien genereren gebouwen aanzienlijke hoeveelheden afval, namelijk 40% van het geproduceerde vaste stedelijke afval [1] en wordt slechts 20-30% van het bouw- en sloopafval (BSA) gerecycled of hergebruikt, wat vaak te wijten is aan een slecht ontwerp en een gebrek aan informatie over de inhoud van gebouwen [2]. In absolute cijfers komt dit neer op 450 miljoen ton bouw- en sloopafval dat elk jaar in Europa wordt geproduceerd [3]. Deze aanzienlijke hoeveelheid afval benadrukt de noodzaak van meer circulaire modellen in de bouwsector, die recycling en hergebruik mogelijk maken en aanmoedigen.
Overgang naar circulariteit
Het lineaire economische model van “take-make-dispose” houdt in dat grondstoffen worden gebruikt om producten te maken, die vervolgens worden gebruikt tot het einde van hun levensduur, en ten slotte naar stortplaatsen worden gebracht. Dit systeem is inefficiënt gebleken omdat het heeft geleid tot een toename van de hoeveelheid afval, maar ook tot een uitputting van de grondstoffenvoorraden. Dit onderstreept de noodzaak om over te schakelen op een circulaire benadering van "reduce-reuse-recycle", waarbij het gebruik van grondstoffen wordt verminderd, de mogelijkheden om de producten opnieuw te maken of te hergebruiken toenemen en de materialen uiteindelijk worden gerecycleerd in plaats van op de stortplaats te eindigen.
Het concept van de circulaire economie berust volgens de Ellen MacArthur Foundation [4] op drie principes: het regenereren van natuurlijke systemen, het voorkomen van afval en vervuiling en het zo lang mogelijk in gebruik houden van producten en materialen. Door de manier waarop we producten ontwerpen en produceren af te stemmen op de principes van de circulaire economie, kunnen we een veerkrachtigere, herstellende circulaire bouwsector creëren.
Wat wij aan circulariteit doen
Bij Rockfon hebben we deze principes, zoals beschreven door Ellen MacArthur, opgenomen en geprobeerd te integreren in onze processen en de producten die we op de markt brengen. We hanteren een levenscyclusbenadering en kijken in alle fasen van de levenscyclus van onze producten naar mogelijke verbeteringen.
Wij proberen voortdurend het aandeel van gerecycleerde inhoud te verhogen en meer gerecycleerde materialen in onze productie op te nemen, in plaats van nieuwe grondstoffen te gebruiken. Dit omvat niet alleen ons eigen afval van de markt en de productie, maar ook afval van andere industrieën dat anders naar stortplaatsen zou worden gestuurd.
Onze producten zijn zo ontworpen en vervaardigd dat ze gemakkelijk handmatig uit het plafond kunnen worden gehaald en voor hergebruik of recycling kunnen worden teruggestuurd. Onze producten kunnen worden hergebruikt en aan het eind van hun levensduur worden ze gerecycled om nieuwe steenwolproducten te maken, waardoor er een gesloten kringloop ontstaat.