Naarmate de bevolking groeit, groeien ook de steden – en dus ook onze behoefte aan ruwe grondstoffen. Tussen 2000 en 2010 is onze materiaalvoetafdruk bijvoorbeeld in alle gebieden ter wereld groter geworden.
Geen afval = geen tekort
De bouwsector is verantwoordelijk voor een derde van al het afval dat elk jaar op stortplaatsen belandt. Om dat milieubelastende fenomeen gedeeltelijk te compenseren, duiken er overal afvalprojecten en -technologieën zoals upcycling op. Hierbij worden gebruikte materialen omgevormd tot producten met een commerciële waarde, zodat er minder afval overblijft en minder nieuwe grondstoffen nodig zijn.
Ruwe grondstoffen in de cyclus
Om af te stappen van het klassieke, lineaire consumptiepatroon en onze materiaalvoetafdruk te verkleinen, wil de circulaire economie die lineaire structuur tot een cyclus ombuigen en materialen efficiënt en winstgevend hergebruiken.
Een degelijk afvalbeheerplan is cruciaal voor een duurzame toekomst, en door de juiste materialen te gebruiken, kunnen wij ons steentje bijdragen aan een duurzame levenswijze.
Duurzaam bouwen
Het is van vitaal belang dat projectontwikkelaars samenwerken met fabrikanten die duurzame materialen aanbieden en een plan voor het einde van de productlevenscyclus hebben. Een voorbeeld is upcycling, een proces waarbij gebruikte bouwmaterialen worden omgezet in producten met dezelfde eigenschappen als nieuwe grondstoffen. Zo belandt er jaarlijks minder afval op de stortplaatsen, verkleinen we onze materiaalvoetafdruk en effenen we het pad voor een schonere, efficiëntere en duurzamere toekomst.
De akoestische oplossingen van Rockfon zijn gemaakt van steenwol, een duurzaam en vrijwel onuitputtelijk product. Ze zijn duurzaam en kunnen worden geüpcycled, waardoor ze bijdragen aan de circulaire economie én aan een schonere toekomst. Neem contact met ons op en vind het perfecte milieuvriendelijke plafond voor je volgende project.