Geluidsabsorptie wordt gemeten met behulp van de geluidsabsorptiecoëfficiënt alfa (α), met een waarde tussen 0 en 1,00. Nul staat voor geen enkele absorptie (totale weerkaatsing) en 1,00 voor totale absorptie van het invallende geluid. Deze coëfficiënt wordt gebruikt om de algemene indicatoren van geluidsabsorptie te bepalen volgens de uitleg hieronder:
Gewogen geluidsabsorptiecoëfficiënt (αw)
Alfa W of αw wordt berekend volgens ISO 11654 met behulp van de praktische geluidsabsorptiecoëfficiënt/αp-waarden bij standaard frequenties en deze te vergelijken met een referentiecurve. Alle leveranciers van systeemplafonds in Europa vermelden de αw-waarde bij hun producten.
Steenwol dat wordt gebruikt in Rockfon producten biedt de beste prestaties in vergelijking met veel andere materialen.
Gelijkwaardig geluidsabsorptie oppervlak (Aeq)
De geluidsabsorptie-eigenschappen van eilanden en baffles worden gekwantificeerd aan de hand van het gelijkwaardig geluidsabsorptie oppervlak Aeq uitgedrukt in m² per object. De Aeq wordt gemeten volgens ISO 354. Dit is een fictief absorberend oppervlak van αw = 1,00 dat dezelfde hoeveelheid geluid zou absorberen als het geteste eiland of de geteste baffle. Er bestaat geen gestandaardiseerd “gewogen” gelijkwaardig geluidsabsorptiegebied. De beste manier om een gewoon plafond te vergelijken met een plafond uit eilanden of keerschotten, is het berekenen van de nagalmtijd voor elke ruimte en situatie.
Rockfon eilanden en baffles leveren hoge geluidsabsorptie als modulaire systeemplafonds niet geschikt zijn.
Absorptieklassen
De internationale standaard ISO 11654 verdeelt de absorberende prestaties in vijf klassen, van A tot E. De αp-waarden worden vergeleken met een reeks vaste referentiecurves. Er reikwijdte van de referentiecurves is vrij groot, dus de absorptieklassen vormen slechts een algemene indicatie van de geluidsabsorptie.
Veel Rockfon plafonds bieden klasse A geluidsabsorptie.
Geluidsreductiecoëfficiënt (NRC)
Berekend volgens ASTM C423, levert de geluidsreductiecoëfficiënt (NRC: Noise Reduction Coefficient) een classificatie van één cijfer voor geluidsabsorptie (hoe hoger, hoe beter). Het is het rekenkundig gemiddelde van de gemeten geluidsabsorptiecoëfficiënt αs bij frequenties van 250, 500, 1.000 en 2.000 Hz. NRC geeft een gelijke weging over het hele frequentiegebied, wat betekent dat het niet zo nauwkeurig is als αw.